Ο Will Rogers το είχε πει με απλά λόγια αλλά με μεγάλη σοφία: «Δεν έχεις δεύτερη ευκαιρία να κάνεις μια πρώτη εντύπωση». Αυτή η φράση μας υπενθυμίζει ότι οι πρώτες εντυπώσεις μετράνε και μπορούν να διαμορφώσουν την άποψη που θα σχηματίσει κάποιος για εμάς. Σε έναν κόσμο όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται γρήγορα, η πρώτη εντύπωση που αφήνουμε σε μια συνέντευξη για δουλειά μπορεί να είναι καθοριστική.

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντική η πρώτη εντύπωση;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία (APA), σχηματίζουμε μια πρώτη εντύπωση για κάποιον μέσα στα πρώτα 7 δευτερόλεπτα μιας συνάντησης. Αυτή η αρχική εντύπωση είναι ιδιαίτερα επίμονη και δύσκολο να αλλάξει. Μόλις σχηματίσουμε μια πρώτη εικόνα για κάποιον, τείνουμε να ερμηνεύουμε τις μετέπειτα αλληλεπιδράσεις μας με αυτό το άτομο μέσα από το πρίσμα αυτής της αρχικής εντύπωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες εντυπώσεις μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τους άλλους, ειδικά σε σημαντικές στιγμές όπως μια συνέντευξη για δουλειά.

Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε μια θετική πρώτη εντύπωση;

  1. Η εμφάνιση μετράει: Επιλέξτε ρούχα που ταιριάζουν στην περίσταση και σας κάνουν να αισθάνεστε σίγουροι. Φροντίστε την προσωπική σας υγιεινή και διατηρήστε μια καλή στάση σώματος.
  2. Η γλώσσα του σώματος μιλάει από μόνη της: Ένα χαμόγελο, μια σταθερή χειραψία και μια όρθια στάση σώματος μεταδίδουν αυτοπεποίθηση και φιλικότητα.
  3. Η επικοινωνία είναι το κλειδί: Μιλήστε με καθαρή και ευχάριστη φωνή. Ακούστε προσεκτικά τον συνομιλητή σας και δείξτε ενδιαφέρον για αυτό που έχει να πει.
  4. Προετοιμαστείτε: Ενημερωθείτε για την εταιρεία ή το άτομο που πρόκειται να συναντήσετε. Κάντε εξάσκιση σε πιθανές ερωτήσεις και απαντήσεις.
  5. Μεταδώστε θετική ενέργεια: Μια θετική στάση και ένα αισιόδοξο πνεύμα είναι μεταδοτικά.

Γιατί αξίζει να επενδύσετε στην πρώτη εντύπωση:

Μια θετική πρώτη εντύπωση ανοίγει πόρτες, δημιουργεί ευκαιρίες και διευκολύνει τη διαμόρφωση σχέσεων εμπιστοσύνης. Αντίθετα, μια αρνητική πρώτη εντύπωση μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια και να δυσκολέψει την επικοινωνία. Είτε αναζητάτε μια νέα δουλειά, είτε θέλετε να γνωρίσετε νέους ανθρώπους, η ικανότητα να δημιουργείτε μια καλή πρώτη εντύπωση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο.

Θυμηθείτε: Η πρώτη εντύπωση είναι η ευκαιρία σας να παρουσιάσετε τον καλύτερο εαυτό σας και να ανοίξετε νέους δρόμους.

Δημοσιεύθηκε από Christos Constantinou